A SORIALE® helye a szőlővédelemben

A foszfonátok (foszforossav bázisú vegyületek) foszfortartalmát a növények nem képesek tápanyagként hasznosítani, oxidálni, egyes szerzők ennek tudják be a hosszan tartó gombaölő hatásukat.

A foszfátokkal egy olyan hasonlóságot mutatnak, hogy a levélre történő kipermetezést követően a floém transzporttal egészen a gyökérig lejutnak, ahol a gyökérváladékban kimutathatóak. Ez a növényen belüli rendkívül jó mobilitás visszafelé is igaz. A gyökérzónában beöntözéssel kijuttatott kálium-foszfonát a xilém transzporttal egészen a csúcshajtásig eljut és kifejti gombaölő hatását.

Napjainkban ezt a tulajdonságát a Phytophthora fajok elleni törzsinjektálásnál is kihasználják. Szisztémikus tulajdonságuk tehát jóval kifejezettebb, mint a felszívódó fungicid molekuláké, amelyek gyakran csupán a levéllemezben a csúcs irányába vagy transzlaminárisan képesek szállítódni. Legnagyobb versenyelőnyük más fungicidekkel szemben éppen ebben rejlik.

A FRAC* besorolása szerint a foszfonátok a gazdanövény önvédekezőképességét kiváltó fungicidek csoportjába tartoznak (P7-es csoport**). Stimulálják a patogénfelismerő receptorok működését, hatásukra a növényi sejtek fala megvastagszik, fokozódik a ligninek és poliszaharidok beépülése, ill. a fitoalexinek termelődése. Gyakorlatilag a foszfonátok – mintegy immunizációt kiváltva – fokozott ellenállóképességet biztosítanak a gazdanövénynek a fertőzésekkel szemben, amelyet indukált, egészen pontosan pedig szisztemikus szerzett rezisztenciának (SAR) nevezünk.

A foszfonátok a növény önvédekezőképességének serkentésén túl közvetlen fungicidhatással is rendelkeznek, amit Venturia, Plasmopara, Phytophthora és Pythium nemzetségbe tartozó fajok ellen tudományos kutatások sora igazolt. Szőlőben a peronoszpóra elleni védekezés hatékonyságát nagymértékben befolyásolja, hogy a gazdanövény mennyire gyorsan növekszik. A hajtások fejlődése általában a fürtmegnyúlás kezdetéig viszonylag lassú ütemben zajlik, ennek megfelelően a tenyészidőszak kezdetén jól működnek a külső védelmet biztosítókontakt megoldások is, melyek megakadályozzák a növény felületére kerülő konídiumok csírázását.

Májusban aztán beköszönt a meleg és felgyorsul a szőlőhajtások fejlődése, a fürtök is megnyúlnak. Júniusban tovább fokozódik a növekedés, kezdetét veszi a bogyófejlődés. Ráadásul a fellazult zöld növényi részek kórokozókkal szembeni fogékonysága is növekszik. Ebben az időszakan a külső kontakt védelem mellett belülről is védeni kell a gazdanövényt, hiszen nem tudjuk az összes fertőzőanyagot a növényfelületén elpusztítani. A folyamat tulajdonképpen addig tart, amíg a bogyók el nem érik végső méretüket. Ekkor a szőlő fejlődése is lassabb fokozatra kapcsol. Július második felétől, kiváltképp nagyobb esőket követően elsősorban a hónaljhajtások gyors növekedése biztosít fogékony felületet a peronoszpóra számára.

Az elmúlt években négy olyan esztendő volt (2014, 2016, 2019, 2020), amikor nem csak egy-egy, hanem valamennyi borvidéken az átlagosnál csapadékosabb nyarunk volt. Ilyen nyarakon a hónaljhajtások fiatal leveleinek és a főhajtás idős leveleinek aránya az előbbiek javára mozdul el. A fiatal levelek fotoszintetikus aktivitása többszöröse az idős levelekének és a hatékony cukortermelésükkel nagyban hozzájárulnak az ütemes cukorfelhalmozáshoz.

2020-ban, a Tolnai borvidéken beállított kísérletünkben arra kerestük a választ, hogy a szezon végén általánosan használt réztartalmú fungicid Soriale® (755 g/ liter kálium-foszfonátok) készítménnyel kiegészítve milyen mértékben növeli a kései levélperonoszpóra fertőzés elleni védekezés hatékonyságát. Az utolsó permetezéstől a kísérlet értékeléséig 29 nap telt el, mialatt 90 mm csapadék hullott. Ennek eredményeképpen a kezeletlen kontrollban a fertőzés mértéke 39%-os volt. Ekkor a fertőzés gyakorisága ugyanitt elérte már a 96%-ot. A Soriale® dózisának növelésével arányosan növekedett a kezelések hatékonysága. A foszfonátokat tartalmazó Soriale® *** kiváló kiegészítője a kontakt fungicideknek (ditianon, folpet, réz) a tenyészidőszak során bármikor azokban a helyzetekben, amikor az új növekmények peronoszpóra elleni védelmét is szükséges biztosítani. Tehát használhatjuk kontakt fungiciddel tankkeverékben a fürtmegnyúlás, virágzás, bogyónövekedés vagy éppen a bogyószíneződés időszakában. Ha a fertőzési nyomás indokolja a felszívódó szerek használatát, a Soriale® előnyös kombinációs partnere a szisztemikus hatóanyagot tartalmazó fungicideknek is, hiszen nagy fertőzési nyomásnál erős növekedés mellett jelentősen növeli a védekezés biztonságát.

*= Fungicid Resistance Action Committee – Fungicid Rezisztencia bizottság
**=P7-es csoport: foszfonátok
***= A Soriale® III-as forgalmi kategóriájú készítmény

BASF Hungária Kft., Dr. Hoffmann Péter (fejlesztőmérnök), dr. Vanó Imre (szőlő-, gyümölcs termékfelelős)