Borászati adatszolgáltatás

Tisztelt Hegyközségi Tag!

Ezúton értesítjük, hogy a tegnapi napon hatályba lépett a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet (továbbiakban: rendelet) módosítása.

Lényeges változás főként a borpiaci év végi, kötelező, adatszolgáltatás dokumentumaiban történt. Az egyszerűsített adóraktár engedélyesének, valamint a kisüzemi bortermelőnek minden borpiaci év végét követő augusztus 15-ig kell benyújtani a

  •  „Értékesítési jelentés a forgalomba hozott borászati termékekről” – 5. számú melléklet
  •  „Borászati termékek készletjelentése; Jelentés a palackos erjesztésű pezsgő, minőségi pezsgő készletváltozásáról; Egyéb készletváltozások elszámolása; Elszámolás hivatalos zár készletről” – 6. számú melléklet szerinti elszámolását a gazdasági aktáját vezető hegybíró részére (július 31-i állapot szerint). A bevallást pincészetenként összesítve kell benyújtani akkor is, ha a pincészetnek több telephelye van.
    A benyújtás az idei évben csak papír alapon történhet, de a jövő évtől az elektronikus benyújtásra is lesz lehetőségük az adatszolgáltatásra kötelezetteknek. A 2018 júliusában szüretelt borszőlőt valamint ennek feldolgozásából keletkezett mellékterméket és borászati terméket a 2019. augusztus 15-ei elszámolásban kell felvezetni.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (továbbiakban:NAV) felé tehát sem termelési, sem értékesítési adatszolgáltatást nem kell teljesítenie az egyszerűsített adóraktár engedélyesének, valamint a kisüzemi bortermelőnek.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kidolgozott egy kitöltési útmutatót a mellékelt nyomtatványokhoz, mely segíti az adatszolgáltatás nyomtatványainak értelmezését. Ezen kitöltési útmutatót mellékletben megküldjük az egyszerűsített adóraktár engedélyesek, valamint a kisüzemi bortermelők részére.

Dokumentumok

  1. Kitöltési Útmutató értékesítési jelentés 5. számú melléklet
  2. Készlet jelentés 6. számú melléklet 127_2009. FVM_2018 másolata
  3. Kitöltési Útmutató készlet jelentés 6. számú melléklet – HNT másolata
  4. Értékesítési jelentés 5. számú melléklet 127_2009. FVM_2018 másolata

Tisztelettel: Benke Alina
Hegybíró