Előrejelzés a Syngenta támogatásával

Növényvédelmi előrejelzés – 2020. 06. 21.

Duplán aranyat ér a júniusi eső, ha májusi nincs. Márpedig a hónap közepén végre jelentős csapadék-mennyiség érkezett a borvidékre. A Dudlesz 66, Balf 53, Fertőszentmiklós 34 mm csapadékot kapott az elmúlt héten, ennek javát 20-21.-én.

Szép időben, 18,6-19,6 0C közötti átlaghőmérséklet között, zavartalanul lezajlott a virágzás, a fürtök zömmel letisztultak a virágmaradványoktól, meddő bogyóktól, sőt megindult a lefelé fordulásuk is. A csapadéknak és a felmelegedésnek köszönhetően látványosan megugrottak a hajtások, az eddig jellemző heterogén hajtáshossz sokat egalizálódott.

Mindeddig nem találtam peronoszpóra-fertőzés jeleit, remélhetőleg így is marad a csapadékosabb időjárás ellenére, mert a frissen kötött bogyók rendkívül érzékenyek minden gombafertőzésre.

A lisztharmat a legtöbb ültetvényben észlelési szinten jelen van, fertőzéséhez az időjárási körülmények (hőmérséklet, levélnedvesség, páratartalom) és a szőlő fogékony állapota ideális körülményeket biztosít 14.-e óta. Az elmúlt két hétben a záporos időjárás megnehezítette a permetezéseket, sok kezelésre beszáradás-felszívódás előtt ráesett némi csapadék. Az intenzíven növekedő hajtások friss növekménye hamar kinő a kontakt szerek borítása alól, a felszívódó hatóanyagok pedig gyorsan felhígulnak, hatékonyságukat veszítik a növényben. A bogyóvédelem különösen nehéz most, mert a sörétszemnyi bogyóra alig jut vegyszer, viaszborítása nincs, felülete rohamosan nő, azaz csak a levélen felszívódó, a növényben eloszló-szállítódó (tehát nem lokálszisztematikus strobilurin) és a gázosodó kénkészítmények hatékonyak a lisztharmat ellen. Ezért célszerű stratégia ültetvényeink liszharmat-népességét még a virágzás előtt intenzív védelemmel minimalizálni.

Összefoglalva: a lisztharmat ellen kén (0,8-1%) + felszívódó hatóanyagok (Dynali, Falcon, Luna) kombinációját ajánlom, (az előírt hektár-dózisban!!) peronoszpóra ellen pedig egy olcsóbb, de valódi felszívódó partnert is tartalmazó kombinált készítményt, (pl. Delan Pro). A fordulók hossza lehetőleg ne haladja meg a 10 napot, egy kuratív – gyógyító beavatkozás sikere mindig kérdéses.

Zárásul a  zöldmunkák jelentőségét ismét szeretném kiemelni. A növényvédelmi munkák hatékonyságát legalább 30%-ban a hajtáskezelés szakszerűsége határozza meg. Ahová nem jut elég hatóanyag, ott hatást sem várhatunk tőle.

Növényvédelmi előrejelzés – 06. 07.

Hűvös és száraz májusunk volt 2020-ban: a 100 éves átlag 16 0C-a és 70 mm csapadékával szemben 14,3 – 15 0C közötti havi átlaghőmérsékletet és 33-41 mm közötti csapadékösszeget mértek az állomásaink.  A vízhiány miatt tőkénként is heterogén hajtások növekedését tovább hátráltatta a hideg időjárás. A virágzás már 10 napja megkezdődött, de az egy hetes lehűlés miatt csak a napokban várható a fővirágzás. A molyok rajzását is megzavarta a hideg, nem alakul ki rajzáscsúcs…. Záporokból-zivatarokból hullott 20-24 mm az elmúlt héten, „már csak“ 120 mm hiányzik a talajokból….

A csapadék és a lehűlés következtében a lisztharmat fertőzés valószínűsége visszaesett, a peronoszpóráé emelkedett, de még így sem éri el a járványveszélyes szintet. A következő napokra felmelegedést várhatunk, közeleg a fővirágzás, ezért lehetőleg kerüljük a réztartalmú készítményeket, inkább a folpet tartalmú szereket ajánlom annak botritisz elleni mellékhatása miatt is. A lisztharmat fertőzési nyomása ugrásszerűen meg fog emelkedni a felmelegedés hatására, és most a virágzás elején permetezve, preventíven tudjuk megvédeni a kötődött kis bogyókat. A kontakt kén mellé felszívódó partnert (Dynali-t például) is juttassunk ki, ami a záporok dacára is tartamhatást biztosít az elkövetkező 10 napra a virágzás végéig. A virágzás-terméskötődés időszaka a legkritikusabb a növényvédelem szempontjából, ha elötte halogattuk-csúsztattuk is a permetezéseket, most igen kockázatos védelem nélkül hagyni a szőlőt…

Növényvédelmi előrejelzés – 05. 25.

Érkezett ugyan némi csapadék a hét végén, de ez a 9-10 mm nem enyhíti az egyre súlyosabbá váló vízhiányunkat. A hőmérséklet megfelel, vagy kissé magasabb a sokéves átlagnál, 16,3-17,3 0C között alakult a megfigyelt dűlőkben. A jó kondíciójú, megfelelő talajművelésben részesített ültetvények egyenlőre szépen fejlődnek, a hajtáshossz 60-80 cm is lehet, kifejlődtek a virágzatok is. Sajnos a  fiatal, még fejletlen gyökérzetű tőkéken már láthatóak az aszály jelei. (levélszél-elhalás, magnézium-hiány az alsó leveleken)

A száraz időjárás nem kedvez a peronoszpóra fertőzésének, így bőven elegendő ellene a kontakt rezek – rézpótló szerek biztosította alap védelem. Nagyobb figyelmet kell fordítanunk  a lisztharmatra. A hajnali pára, a futó záporok elegendő nedvességet biztosítanak neki, hőoptimuma 20-25 0C közé esik, tehát a feltételek optimálisak számára. A tavaly problémás, fertőzött területeken már az elmúlt héten meg is jelent a primer fertőzés a tőkefejre boruló alsó levelek fonákán.

A lisztharmat nagyon gyorsan, „szinte láthatatlanul“ fel tud szaporodni (5 nap egy nemzedék), nyilvánvaló-könnyen azonosítható tüneteket csak bogyókon mutat majd, mikor a védekezés már nagyon nehéz ellene. Ezért azt tudom javasolni, hogy a virágzás előtt – megelőző jelleggel – mindenképpen permetezzünk ellene. Aki már a második fordulónál tart idén, annak elegendő lehet 0,8-1%  kontakt kén használata, aki csak most kezdi a permetezést, annak a későbbi kellemetlen meglepetések megelőzése érdekében érdemes egy felszívódó azollal kombinálni a ként.

A tarka szőlőmoly rajzása megkezdődött ugyan, de egyelőre rendkívül alacsony a csapdázott egyedszám.

 Növényvédelmi előrejelzés – 05. 11.

Továbbra is az aszály jellemzi tavaszunkat. Az elmúlt 2 hétben 4-5 mm csapadék hullott a Borvidéken 4 futó záporból, ami a port sem verte el…. A Dudlesz átlaghőmérséklete 15,5 Celsius volt, Balfé 15,15 Celsius, Szent Miklósé 14,7 Celsius. Szerencsére a tavaszi fagyok elkerülték ültetvényeinket. Április végén a hideg hajnalok (2 fokos minimumot is mértünk) még visszafogták a hajtásnövekedést, de az utóbbi pár napban szemmel láthatóan nyúlnak a hajtások, sőt a fürtök is… A korábban megfigyelt heterogén hajtásnövekedés továbbra is látványos, nem csak az egyes ültetvények között, de a szomszédos tőkék között is. Találhatunk  15 és 60 cm-es hajtásokat egyaránt.

A felmelegedéssel a lisztharmat számára optimális hőmérséklet- és páratartalom alakult ki az ültetvényekben. A mérőállomások adataiból kiindulva Május 5.-én bekövetkezett az áttelelő képletekből induló primer fertőzés, és 5 napos lappangási idő mellett 10.-e után már meg is jelenhettek az első foltocskák a tőkefejekre boruló kis levélkék fonákán.

Az előrejelző modell Szentmiklóson is 10-ére jelzi a tünetek megjelenését a korábbi primer infekció ellenére is, mert a hideg idő hátráltatta a lisztharmatot.

Peronoszpóra-fertőzés nem indulhatott el a kevés csapadék miatt.

A fenti helyzetben a Borvidék minden részén javasolható a permetezési munkák indítása, egyelőre kontakt készítményekkel, 0,8-1% elemi kénnel, vagy a jobb hatékonyság érdekében 0,8 %-os Vegesol eReS-el. (a száradó olajfilm hosszabb tartamhatást, jobb tapadást, a rovarkártevők gyérítését is adja mellékhatásként)

Növényvédelmi előrejelzés – 04. 25.

Köszöntök minden érdeklődő Szőlőtermelőt és Borosgazdát a 2020-as szezon első előrejelzésében.

Az idei téli-tavaszi időjárás szinte mediterrán jellegű volt. Az enyhe telet folyamatosan erősödő nappali felmelegedés követte. A hajnali fagyok szerencsére nem tettek kárt a hajtásokban, egyedül a fiatal telepítéseken látszott minimális fagykár a mélyen fekvő területeken. A meleg napokon szépen nyurgulnak a hajtások, egyedül a vízhiány ad okot az aggodalomra. Gyakorlatilag nem volt téli csapadék, és az év első 4 hónapjában alig hullott 40-67 mm csapadék, az is rövidke záporok formájában. Egyre nagyobb a talajok vízhiánya. Ilyenkor célszerű a talajművelést víztakarékosan végezni, azaz kaszálással-tárcsával-gyomirtózással minimalizálni a gyomkonkurenciát, kultivátorral elmunkálni az őszi – kora tavaszi mélyművelés hantjait. A hajtásnövekedés nagyon heterogén, fajtánként – dűlőnként – tőkeformánként más, az alig 2 cm-től akár 20 cm-t meghaladó hajtásokkal is találkozhatunk. A rovarkártevők (atkák, araszoló lepkék hernyói) remekül átteleltek, jelenlétük is hozzájárul a hajtáshossz látványos eltéréseihez. Az őzek is előszeretettel csipegetik le a fakadó hajtásokat.

Növényvédelmi munkát egyenlőre a sorok gyomirtózása, soralj-kapálása ad. Aki óvatos volt, az fakadáskor már elvégezte a lemosó permetezést, jelentősen gyérítve a lisztharmat spóraszámát, és az atkaállományt. Aki nem tette ezt meg, fordítson fokozott figyelmet ültetvényeinek bejárására, és a terület fejlettségéhez igazítsa a rendszeres permetezések megkezdését. Jelen állapot szerint a gombafertőzésekhez nincs elegendő csapadék és páratartalom. Egyedül Fertőszentmiklóson jelez a mérőállomás lehetséges spóraszóródást a lisztharmatnál, de ez vagy bekövetkezett – vagy nem, vagy talál elegendő levélfelületet a spóra – vagy nem.

A fertőzés látható tüneteit majd május 8-10.-e után kell keresnünk a karokra-tőkefejekre boruló alsó levélkéken.

          Hollósy Attila
   növényvédő mérnök
0630/2437795

 A borvidéki előrejelzés támogatója a Syngenta