Indul a borturisztikai szezon

Mi történt az elmúlt hónapokban a borászatokkal, hogyan tervezik a sokak által nagyon várt nyitást, és mit remélnek a következő hónapokban a borturizmus területén?

Borbély Családi Pincészet (Badacsonytomaj) – Borbély Tamás

Sok nehézséget okozott a karantén helyzet, és a korlátozások, de a természet nem állt meg, a szőlőben dolgozni kellett, a pincében folytatni kellett a munkát, mindeközben az értékesítés nullára redukálódott. A legtöbb családi birtoknak – amit mi is képviselünk -, az értékesítése a vendéglátáson és a turizmuson keresztül történik. Az elmúlt hónapokban néhány borszaküzletben maradt meg az értékesítés. Emellett mi is igyekeztünk a fogyasztóknak kedvezményesen eljuttatni a termékeket, hogy egy kis bevétel mégis képződjön. Elvileg a picék, a termelői borkimérések nyitva lehettek, a birtokközpontban elvitelre tudtunk volna értékesíteni, a lehetőség erre adott volt, de mindenki betartotta a kijárási korlátozásokat, ezért minimális volt az eladás. Online rendelések voltak, de ez elhanyagolható tétel a korábbi eladásokhoz képest, ami kiesett a vendéglátás megszűnésével.
A lazításoknak köszönhetően a teraszokat kinyitottuk a birtokközpontban és a Badacsonyban is. Az látszott, hogy a vendégek már várták a lehetőséget, hogy kiránduljanak, borozgassanak – az első alkalommal megtelt a terasz, és nem csak nálunk, ez elmondható az egész borvidékre. Nyilván ez a hétvége nem pótolta az előző két hónap kiesését.
A család döntése, hogy a jövőben is megtartjuk a kiszállítást a törzsvendégeknek. A vendéglátás terén a kötelező higiéniai előírásokra még jobban odafigyelünk, megjegyzem, eddig is fontosnak tartottuk a borászatban és a teraszon is a maximális tisztaság biztosítását. És ugyanolyan szeretettel és jó borokkal várjuk a vendégeket, mint eddig. Abban bízom, hogy az emberek felfedezik az ország egyedülálló természeti és kulturális értékeit, és aki eddig keveset kirándult itthon, most felkeresi a hazai nevezetességeket és a borászatokat.

Balla Géza Pincészet (Arad) – Balla Géza

A koronavírus járvány alatt csak a kereskedelem állt meg, a szőlő nem ismeri a koronavírust, így a művelést nem hagyhattuk abba, a pincemunkálatok sem állhattak le. Ami mindenkit hátba vágott, az a kereskedelem teljes leállása, és Erdélyben még most is ez a helyzet. A teraszok sem nyithattak még ki, csak a hipermarketekben tudunk értékesíteni, de az eladás nagyon visszaesett. Ami nagyon fájdalmas és nagyon nagy kiesést jelentett az, hogy az éttermek nem tudták kifizetni a januárban, februárban kiszállított bormennyiséget, ez gazdasági szempontból nagyon komoly visszaesés, különösen úgy, hogy közben a szőlőműveléssel kapcsolatos kiadásokat fedezni kell.
Azt gondolom, hogy fel kell állnunk, ez már sokszor sikerült a szőlészeknek, borászoknak, most is menni fog. Összefogunk és együtt sikerülni fog.
Ilyenkor mindenki megijed, hogy mi fog történni a pincében lévő megmaradt készletekkel. Ez nagy probléma, és egyelőre erre nincs válasz. Én mindenkinek azt mondom, hogy óriási veszély a szakma számára, ha most nyomott áron kezdi eladni a bort, csak azért, hogy megszabaduljon a tételektől. Sajnos ez a veszély fenn áll. Erre megoldást kell találni, például az Európai Unió segítségével borpárlatot készíteni a mennyiség egy részéből. Mindent meg kell próbálni, de két dologról nem szabad lemondanunk: a minőségről és az addig kialakított árról. Ezt a problémát együtt kell megoldanunk a szakmaközi szervezetekkel. Azt ne várjuk, hogy ez egy-két hónap alatt sikerülni fog, lehet, hogy még az első évben sem, hiszen nem csak mi vagyunk ebben a kellemetlen helyzetben, hanem szinte az egész világ borászata.
Erdélyben kicsit más a helyzet, mint az anyaországban, itt nyitásról sajnos még nincs szó. Reméljük, hogy június elejétől nálunk is kapnak lehetőséget a működésre a vendéglátóegységek. Amit nagyon sajnálok, hogy a határzárak miatt az anyaországból egyelőre nem látogathat hozzánk senki, korábban sokan felkeresték a borászatunkat. Nagyon remélem, hogy júliusban beindul és megélénkül a borturizmus is.

Pannonhalmi Főapátság pincészete (Pannonhalma) – Liptai Zsolt

Mi már kinyitottuk a borteraszt, megpróbáljuk csalogatni a vendégeket, és egy-két fecske azonnal meg is jelent, persze nincs az a forgalom, mint ilyenkor szokott lenni. Most csak az éppen erre járók, a biciklisek térnek be, de a szervezett, előre bejelentkezett vendégek még nem érkeznek.
A tavaszi csúcs egyébként Pünkösd környékén van, bízunk benne, hogy az emberek hozzászoknak, hogy már tervezhetnek és el is indulnak. Talán a borkóstolók is beindulhatnak. A pince nyitva, boraink vannak, a csapatunk készen áll.
Megpróbáljuk ott folytatni, ahol abba hagytuk. Árcsökkentésre nem készülünk. A drasztikus árcsökkenést nem tartom járható útnak, mert onnét nagyon nehéz visszakapaszkodni. A szőlő-bor ágazat eddig sem tudott nagy profitot realizálni, ha ebből valaki kényszerből enged, lehet, hogy pillanatnyilag megoldásnak tűnik és kiürül a pince, de hosszú távon biztosan megkérdőjelezhető döntés. Mindent megteszünk, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Az idei évre rengeteg programot szerveztünk például az évek óta megrendezésre kerülő Jazz teraszt, ahol zene szólt a borkóstolók mellé. Ezeket most nem tudjuk szervezni, azért sem, mert az előadók nagyobb része külföldről érkezne. Azok az programok, amit mi január-februárban megálmodtunk, sőt előre szerződést is kötöttünk rá, azok megvalósulása egyelőre teljesen kétséges.
A szezon hendikeppel indul, amit eddig nem fogyasztottak el az emberek, azt már nem fogják. Egy dologban viszont biztos vagyok, most már mindenki szeretne kimenni az otthonából, és ha megteheti el is fog indulni. Ezért lesz egy erősebb felfutás, és lehet, hogy őszre, a szüreti szezonra már mernek bátrabban előre foglalni és kimozdulni. Ha ez megvalósulhat, akkor erősebb lehet az év hátralévő része, de a hátrányt már nem tudjuk ledolgozni.

Gere Tamás és Zsolt Pincészete (Villány) – Gere Tamás

A szőlészetben, borászatban folyamatosan ment a munka, ott nem voltak változások. A boreladás viszont drasztikusan lecsökkent, főként a nagyobb értékű borok eladása szünetel, és ennek lassú felfutást jósolok. Korábban rengeteg külföldi járt nálunk, velük most nem számolhatunk.

A Diófa Panzióban jelenleg felújításokat végzünk, május végén, június elején tervezzük a nyitást. Tartjuk a fokozatosság elvét, szükség és igény szerint bővítjük a vendégkört, hiszen a jelenlegi előírások szerint sem működhetünk teltházzal. Az első időszakban nem tudunk minden korábbi dolgozónkat foglalkoztatni, később fokozatosan töltjük fel a létszámot. terveink szerint augusztusra már teljes lendülettel üzemelünk és addigra mindenkit vissza tudunk venni. Nálunk korábban is az augusztus-szeptember volt a legzsúfoltabb, és mivel a vendégeink 90%-az eddig is magyar volt, arra számítunk, hogy itt nem lesz nagy visszaesés a forgalomban. A vendéglátást ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Hirtelen nagy változásra nincs lehetőség, mert ahhoz beruházás kellene, ahhoz pedig pénz. És most ebből van a legkevesebb.

Figula Pincészet (Balatonfüred) – Figula Mihály

Az elmúlt hónapok a prémiumpiacot nagyon megtépázták a vendéglátás megszűnésével és a magas kategóriájú éttermek bezárásával. Szerencsére a borkereskedők tették a dolgukat és a kiszállítással igyekeztek megoldani az eladásokat.
Gazdasági szempontból nem mondhatjuk sikeresnek az elmúlt hónapokat, de nem fogunk tönkre menni. Más kérdés, hogy mikor áll talpra az a szegmens, amire mi is támaszkodunk, a magas minőségű éttermek és bárok.
A borteraszt megnyitottuk, szerencsére nagy területről van szó, így a távolságtartásra vonatkozó előírásokat is be tudjuk tartani. Ezt a szabadtéri részt még komolyabban vesszük, ahol kiváló borokat és hozzá illő hideg ételeket szolgálunk fel, lezser és elegáns vendéglátást tervezünk, meglátjuk, hogyan tetszik majd a közönségnek. Azt gondolom, hogy a nyári szezonban a magyar emberek megtöltik a Balaton partot, kérdés, hogy mennyi borkedvelő lesz közöttük. Szerencsére nekünk van egy stabil törzsközönségünk, akik az elmúlt hónapokban is vásároltak tőlünk. Úgy gondolom, hogy egy normális balatoni szezon előtt állunk.