Kötelező adatszolgáltatás

Augusztus 15-ei adatszolgáltatási határidő!

Az egyszerűsített adóraktáraknak és kisüzemi bortermelőknek 2019. augusztus 15-ig kell leadni a gazdasági aktát vezető hegybíró részére az alábbi jelentéseket:
• Értékesítési jelentés;
• Borászati termék készletjelentés;
• Egyéb készletváltozások elszámolása (pl.: seprő, törköly, veszteségek, adóköteles és adómentes fogyasztás)
• Elszámolás a hivatalos zár készletről;
• Amennyiben Ön termelői pezsgőt vagy minőségi pezsgőt állít elő, abban az esetben ki kell töltenie a „Jelentés a palackos erjesztésű pezsgő, minőségi pezsgő készletváltozásáról” szóló nyomtatványt is. A jelentés alapján a jövedéki adót a NAV felé be kell fizetni;
A Nemzeti Adó és Vámhivatal felé tehát sem termelési, sem értékesítési adatszolgáltatást nem kell teljesítenie az egyszerűsített adóraktár engedélyesének, valamint a kisüzemi bortermelőnek.

Elektronikus BKO sorszámtartomány felhasználását 2019. augusztus 15-ig kell bejelenteni a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa részére. Az adatszolgáltatás történhet elektronikusan: hnt@hnt.hu email címen keresztül vagy postai úton: 1119 Budapest, Fehérvári út 84/A.

A teljes mellékleti lista megtalálható a www.hnt.hu/nyomtatvanyok/alkalmi-es-idoszakos-bejelentesek linken.

Származási bizonyítványok:

A szőlő származási bizonyítványokat az ültevény helye szerint illetékes hegybírónál kell kérelmezni 2019. november 30-ig. Kérjük figyeljen arra, hogy valamennyi területére vonatkozóan adjon le jelentést. Akkor is, ha a szüret valamilyen káresemény miatt elmaradt.
Az első borszármazási bizonyítványt a pince helye szerint illetékes hegybírótól kell kérelmezni 2020. január 15-ig.
A határidőt követően mulasztási bírságot kell kiszabnia a hegybírónak. Fontos, hogy szőlő származási bizonyítvány csak 2020. április 15-ig, első borszármazási bizonyítvány csak 2020. július 15-ig pótolható, de ez esetben bírságot kell fizetni.
November 30-át követően szüretelt szőlő származási bizonyítványát (pl.: késői szüret, jégbor) a szüretet követő 8 napon belül kell kérelmezni. E szőlőkből készült bor és a Tokaji borkülönlegesség első borszármazási bizonyítványát 2020. március 31-ig kell kérelmezni.