Az év BORKORCSOLYÁJA 2016

Készítette: Ávár Imréné

40 deka liszt, 2,5 dkg élesztő, egy kávéskanál cukor, 2,5 dl tej, egy csapott evőkanál só, egy deci étolaj.
A töltelékhez: 15 dkg gépsonka, 10 dkg házi füstölt szalonna, 10 dkg füstölt főtt tarja, egy nagy fej lilahagyma, 10 dkg trappista sajt.
A kenéshez egy nagy pohár tejföl, két gerezd fokhagyma, egy egész tojás.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval tésztát készítünk. Lefedve duplájára kelesztjük. Időközben a töltelék hozzávalóit apró kockákra vágjuk.

A megkelt tésztát két részre osztjuk és két téglalap alakú vékony lapot nyújtunk belőle. A nagy pohár tejfölből kiveszünk két evőkanállal, abban egy tojást elkeverünk. (Ezzel kenjük majd be a háromszögek tetejét.) A maradék tejfölbe belezúzunk két gerezd fokhagymát. Ezzel kenjük meg a kinyújtott tésztalapot (értelemszerűen a két laphoz minden hozzávalót kétfelé osztunk.) A tejföllel megkent lapra rászórjuk a kockára vágott sonkát, a szalonnát, a tarját, a hagymát a snidlinget és a reszelt sajtot. A hosszabb oldalától indulva szorosan feltekerjük, és gazdagon megkenjük a tojásos tejföllel. (A töltelék szórásakor ügyeljünk arra, hogy a tekerésnél kívülre kerülő hosszú lapoldal közelébe már ne kerüljön a kockákból, hogy ne nyomódjon ki a töltelék.) Egy hosszú rudat kapunk, amelyből éles késsel, átlós vágásokkal háromszögeket vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 170-180 fokos, előmelegített sütőben körülbelül tizenöt perc alatt aranysárgára sütjük.
Melegen a legfinomabb, de ha már kihűlt, meg is mikrózhatjuk. Ennyi mennyiségből két tepsi, körülbelül negyven darab háromszög készíthető. Szükség szerint növelhetjük a mennyiséget mésfélszeresre, duplájára.

Magyaros háromszög

Vali tanácsai a sütéshez: Mielőtt a tésztát összegyúrná, a sót elkeveri a lisztben, hogy egyenletesen oszoljon el. A legjobban kezelhető kelt tésztához nem kell tojás, a zsiradékot tartalmazó tésztával könnyű bánni. Nyáron, amikor nincs meleg fűtőtest a lakásban, a kelesztőtálat meleg vízzel telt edénybe állítja.
Ez a jól nyújtható alaptészta pizzalapnak is remekül megfelel. Nyersen halmozzuk rá a feltétet, együtt süssük.
A magyaros háromszög hozzávalóit ízlés szerint változtathatjuk, nagyon finom úgy is, ha szalonna helyett füstölt kolbászt teszünk a töltelékbe. Aki nem szereti, a hagymát elhagyhatja. Nagyon finom úgy is, ha a szalonna helyett bacont használunk és a töltelékhez hozzáadunk egy doboz konzerv kukoricát.