Pünkösdvasárnap nem csak a madárfiókák csiripeltek a fészkükben és várták, hogy megérkezzen anyjuk, hanem a Kőszeg környéki gazdák is, akik meg a vendégeket várták oly nagy izgalommal. Talán nem is gondolták volna, hogy ilyen sok embert meg tudnak mozgatni ezzel a remek programmal. Változatos, természet barát, piknikes, családias, fiatalos és nem mellékesen borozgatós nap volt a május hónap 20. napja Cáktól egészen a Pogányokig.
Tizedik éve került lebonyolításra a rendezvény, mely talán elérte a csúcsát és a szépsége is ekkora léptéknél kell, hogy megálljon.
A közel 1 000 résztvevő a kóstolótömb megvétele után térképpel a kezében járhatta végig a 8 pincészetet és kóstolhatott közel 30 tétel közül. Jegyüket a Cáki műemléki pincesornál vagy a Pogányokban is megvehették. 10 órakor koccinthattak először a borászok, mikoris Kampits László borász elindította a programot. Paukovics Józsefné, Cák település polgármesterasszonya is elvarázsolta történeteivel a jelenlévőket.
Az előzetes időjárás mindenkit meg akart picit félemlíteni, de végül a jókedv és a bor győzött. A borok változatos szortimentje között mindenki talált kedvére valót, de különösen nagy sikere volt a fehér, illetve a rozé boroknak. Az odalátogatók kijutását és hazajutását ebben az évben is ingyenes buszjárattal könnyítették meg, melyre egyre nagyobb az igény. Számtalan településről érkeztek vendégek: Budapest, Ekecs, Győr, Gyula, Harka, Kiskunfélegyháza, Komárom, Körmend, Mosonmagyaróvár, Salköveskút, Sárvár, Sopron, Székesfehérvár, Szentgotthárd, Szombathely, Táplánszentkereszt, stb..
A nap még sötétedés előtt véget ért, hogy mindenki biztonságban hagyhassa el a szőlőhegyet.
A hagyományt ápolják és az értéke növekszik, ahogyan ez a kőszegi bor mottójában is szerepel. A helyi piacra termelő borászok összefogással és a függetlenségüket megtartva nagy dolgokra képesek, mert a minőségi borokat csak minőségi piacra lehet eladni. Többek között ez is célja az egész összefogásnak és az egyre több helyi rendezvényen való megjelenésnek – mondta Kampits László.
Galéria a 2018-as rendezvényről
Borok és pincék listája
Cáki oldal
Tóth Pincészet: Kékfrankos, Kékfrankos rozé, Chardonnay, Cabernet Sauvignon és Franc, Zöld Veltelini
Mándli Borház: Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Rajnai rizling, Cabernet Sauvignon rozé, Pinot Noir rozé, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cuvée
Jagodics Pince: Furmint, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Blauburger rozé, Kékfrankos Rozé, Blauburger , Cuvée , Cabernet Sauvignon
Stefanich Pincészet: Chardonnay, Kékfrankos rozé, Vörös Cuvée
GazsiBor.Bozsok: Olaszrizling, Szürkebarát, Királyleányka, Öregfiúk, Kékfrankos rozé, Portugieser
Pogányok oldal:
Alasz Pince: Olaszrizling, Sárga muskotály, Kékfrankos rosé, Blauburger
Frank Borászat: Pinot blanc, Pinot Noir rozé, Kékfrankos, Zweigelt, Pinot Noir, Blauburger
Kampits Családi Pince: Furmint, Kékfrankos rozé, Kékfrankos
Az előkészületek és a közös gondolkodás már most elkezdődött a következő évi rendezvényt illetően, de addig is a borászok tervei között szerepelnek további megjelenési formák és lehetőségek.
A szervezők szeretnék megköszönni a megannyi segítőnek és támogatóknak, barátoknak azt amit a rendezvény sikeréért tett.
Külön köszönet Halász Zsoltnak a technikai háttér biztosításáért, Sebestyén Dalmának a rendezvény fotóiért, Mersich Ádámnak a pr videóért. N.E.-nek, hogy minden kívánságot személyre szabottan teljesített, a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesület elnökének helytállásáért, a sárvári Herpenyő együttesnek és nem utolsó sorban a borászoknak, a megannyi munkáért, hogy a poharakba is kerülhessen valami.