2018 és borkorcsolya verseny II. helyezett: Sajtos-sonkás kis batyu
Hozzávalók:
80dkg Nagyi kelt tészta liszt,
5dkg friss élesztő,
2 tk só,
1mk cukor,
2dl tej,
1dl olaj,
1 tojássárgája
Töltelékhez: 30dkg főtt sonka ledarálva,
3 ek tejföl,
25dkg reszelt sajt
Tetejére: 1 tojás pici olajjal felverve, 1 ek tejföllel simára keverve
Elkészítés: A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beleszórjuk az élesztőt és félretesszük. A
lisztet egy mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi alapanyagot. Lágy és ruganyos tésztát gyúrunk, majd legalább fél óráig meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon fél cm vastagra, négyzet alakúra kinyújtjuk. Kis négyzetekre vágjuk.
Minden négyzet közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket. A négy sarkot úgy fogjuk
össze, hogy a tölteléket betakarja „bezárja” a batyut. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,
megkenjük a kis batyuk oldalait a tejföllel dúsított tojássárgájával és szezámmaggal
meghintjük. 180°C-on 25-30 percig sütjük.
Készítette: Steindl Rezsőné