Támogatott a kabóca elleni védekezés

Igényelhető az amerikai szőlőkabóca elleni védekezést ösztönző támogatás

Idén is vissza nem térintendő támogatást biztosít az Agrárminisztérium a szőlőültetvények megvédéséhez, melynek keretösszege 240 millió forint.

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, amely súlyos fenyegetést jelent a hazai szőlő- és borágazat számára. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás, ugyanakkor létezik megoldás a kórokozót terjesztő amerikai szőlőkabóca gyérítésére.

A védekezéshez nyújtott támogatás idén hektáronként 12 ezer forint, szőlőtermelőként legfeljebb 240 ezer forint lehet. A szőlőültetvényekben felhasznált növényvédő szer vételárához járó támogatás két elemből áll: a növény-egészségügyi megelőzés, valamint a növény-egészségügyi felszámolás támogatása. Ennek mértéke – mindkét támogatási elem esetében –a növényvédő szer vételárának 75 százaléka.

Abban az esetben, ha a növényvédő szert a gépi bérmunka-szolgáltatást végző vásárolja meg és juttatja ki, akkor a szolgáltatás ellenértékének 75 százaléka igényelhető vissza.

A növény-egészségügyi megelőzés támogatását a fitoplazma fertőzés miatt nem körülhatárolt területekre vonatkozóan kell kérelmezni március 1. és március 31. között a Magyar Államkincstárnál, az ott rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon. A növényvédő szer csak ezen igénylést követően vásárolható meg, és a május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban juttatható ki. Mindezeket követően kell legkésőbb augusztus 15-ig a kifizetési kérelmet benyújtani a megyei kormányhivatalhoz, amelyről a Kincstár később újabb tájékoztatót tesz majd közzé. A növény-egészségügyi felszámolás támogatását a fertőzés miatt körülhatárolt területen található szőlőültetvény után lehet kérelmezni.

A növényvédelmi hatóság körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerint illetékes önkormányzat hirdetményi úton közli és az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik.