Borok

Blauburger

Ausztriából származó fajta, a Kékfrankos és a Portugieser keresztezéséből állították elő. Ez a fajta a testét a Kékfrankostól, a bársonyosságát pedig a másik szülőjétől, a Portugiesertől kapta. Gyönyörűen lágy, mélyvörös színű bort ad, mely sokáig friss és gyümölcsös marad. Ajánljuk szobahőmérsékleten fogyasztva vöröshúsokhoz.

Kékfrankos

A Soproni borvidék fő fajtája, Kőszegen is eddig még a legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajta. Mind minőségileg, mind mennyiségileg egy megbízható fajta, szép fajtajelleges, karakteres, férfias zamatú bort ad. A borban a gyümölcsös tónusok mellett már megjelennek a kisfahordó jellemzői is. Ajánljuk szobahőmérsékleten fogyasztva vöröshúsokhoz.

Zweigelt

Tipikus Zweigelt aromákkal, a szélsőségeket kerülve készült el. Kékes-lilás karima, rubinvörös szín. Ásványos illat, mellette gyümölcsök. Száraz, többrétegű, ásványos bor, finom fűszerességgel, a borásznál megszokott fás jegyekkel, alacsony hozamkorlátozás mellett. Belekortyolva sem hazudtolja meg, a test jól struktúrált, piros gyümölcsök, édes hordófűszerek.

Cabernet Franc

Világfajta, a Cabernet sauvignon testvére. Testvéréhez hasonlóan igen magas minőségű bort ad, amely hangsúlyos karakterekkel, szárazanyag tartalommal, tanninokkal bír. Borának színe sötétvörös, kisfahordós érlelésű, hosszú lecsengésű. Fajtajellegzetessége az avarillatba forduló zöldpaprika és bors illat és ízjegyek. Ajánljuk szobahőmérsékleten fogyasztva vöröshúsokhoz, karakteresebb étkek kiváló társa.

Bíborkadarka

Igazi kuriózum hungarikum fajtánk, melyet a Kadarka és Muscat Bouschet keresztezésével hoztak létre. Festő levű szőlőfajta, mely eredményeként színe sűrű mélyvörös. Illata érett, intenzív világot tár elénk, hatalmas ám nem tolakodó komplex testtel, mély tanninokkal, hosszú lecsengéssel. A Bíborkadarkát 2008-ban Kőszeg város borának választották, idén a 2009. évi kőszegi borkirálynő tette le a voksát e bor mellett.

Pinot Noir

A Pinot noirt az elegancia borának is hívják, harmonikus és elegáns savszerkezete miatt. A bor színe rubinvörös, mely gyümölcsökben gazdag, lendületes bor jó savakkal és zamatokkal.
Főleg bogyós gyümölcsök és meggy ízjegyek fedezhetők fel a borában, mely csekély kisfahordós érlelést kapott.

Zweigelt Rose

A Zweigelt egy Ausztriából származó szőlőfajta, a Kékfrankos és a Szent Lőrincz szőlőfajták keresztezése. A Kékfrankosnál lágyabb, könnyedebb karakterű bort ad, ezért készítjük Zweigeltből a rosénkat. Ez a bor szamócás illat-; és ízjegyeket visel, ropogós savakkal. Ajánljuk jól behűtve (12-14 fokon) akár aperitifnek, salátákhoz és sajtokhoz vagy akár egy nyáresti beszélgetéshez.

Syrah

A világ több szőlőtermesztő országában ismerik és termesztik, leginkább Franciaországban terjedt el.

Cserszegi Fűszeres

Korán érő fajta, kevésbé rothad, és fűszeres zamatú, illatos bort ad.

Bakonyi Kornél nemesítette ki 1960-ban Traminiből és Irsai Olivérből. Savtartalma közepes és mindkét szülőjének jellegzetességeit magán hordozza. Szinte egész Magyarországon elterjedt. A legszebb Cserszegik az Észak-Dunántúlon, a Balaton környékén ismeretesek.

A Láng Pincészet a Soproni Történelmi Borvidékre jellemző tradicionális, főleg kékszőlő fajtákat termeszti legnagyobb mennyiségben. A világfajták mellett (Cabernet franc, Pinot noir), a tájjellegű, hagyományos, főleg hungarikum szőlőfajták a legjellemzőbbek (Furmint, Bíbor kadarka) a pincészetre.

A pincészet 1982-ben indult az első 300 tőkével, s mára 10 hektár nagyságúvá nőtte ki magát, amely két vállalkozás ötvözete:Láng József az apa, főleg a szőlőtermesztést végzi, míg Láng Letícia a legnagyobbik leány inkább a borkészítés és a marketing feladatait látja el. Láng József mérnök-tanár, borász, szövetkezeti elnök szívügyének tekinti a kőszegi szőlőtermesztés szakmai színvonalának emelését, ezért oktatóként több helyi tanfolyamon is részt vett.

Szőlőművelés során a pincészet nagy hangsúlyt fektet a minőség mellett a környezet- és természetvédelemre is. 2004 óta tagja az Agrár Környezetgazdákodás Integrált Ültetvény célprogramjának, mely a környezettudatos gazdálkodás melletti elkötelezettséget képviseli.

A borok tradicionális módon készülnek, a fehérek zömmel reduktívan (Tramini, Cserszegi fűszeres), de a Furmint barrique hordóban érleléssel.  Vörösborok nyílt héjon-erjesztéssel, és kis fahordókban kerülnek érlelésre. A borok 90 %-át folyóborként, 10 %-át pedig palackozott borként értékesítésíti a pincészet helyi borkimérésében.

Alapvető filozófiájuk a teljes vertikum átfogása, azaz a termőföldtől az asztalig elvet követik: a szőlőtermesztéstől a borkészítésig.

Borász: Láng József
Telefonszám: + 36 30 989 0841
E-mail: langpinceszet@t-online.hu
Honlap: www.langpinceszet.hu

.

Egy klasszikus borkóstoló során a vendégek a régi kapáskocsmák (heurigerek) hangulatát idéző kulturált környezetben ízlelhetik meg Kőszeg jellegzetes borait borkorcsolyával és igény szerint Kőszeg ételspecialitásait. A borkóstoló közben az idelátogatók tájékoztatást kapnak Kőszeg városának bor-kultúrtörténeti sajátosságairól, mintegy virtuális sétát téve a kőszegi borok világában. Összesen 9 fajtánkat tudunk bemutatni Önöknek.

Akik az játékosabb borkóstolást kedvelik, azok figyelmébe ajánljuk a borok és ízek összekóstolását, mely során ki-ki a saját ízlése szerint válogathatja össze az adott bor karakterének legmegfelelőbb étket. Meglepő párosítások szoktak születni!

Egyre népszerűbb ajánlatunk a borkóstolás borbírálóként, amikor is a vendégeink szakértő borbírának érezhetik magukat. Bevezetjük Önöket a hivatalos borbírálás szabályaiba, megtapasztalhatják, hogy is működik egy borverseny. A részvevők 20 pontos bírálati lapon értékelik és elemzik borainkat. Ebből mi is sokat szoktunk tanulni!

Mindezeken kívül szezonális jelleggel nyitunk az agroturizmus felé, azaz szüreti időszakban szívesen látunk olyan vendégeket, akik meg szeretnének ismerkedni a szüret és a szőlőfeldolgozás/borkészítés rejtelmeivel. Ez egy egész napos program szokott lenni, friss mustkóstolással, házias ételekkel, igény szerint harmonikaszóval.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk, hogy egy személyre szabott árajánlatot adjunk Önnek.

Egy borkóstolás minimális létszáma: 10 fő

.

MINŐSÉGI BORT CSAK MINŐSÉGI, EGÉSZSÉGES SZŐLŐBŐL LEHET KÉSZÍTENI.

Ismerje meg közelebbről a munkásságukat

Cikkek, amik róluk (is) szólnak

Úton feléjük