Borok

Blauburger

Fa- és fémhordók a modern pincészetben, az előbbiek egyikében, egy 1000 literes, ovális darabban pihen a győztes bor. A blauburger a kék oportó (vagy az újabb megnevezés

 

szerint: portugieser) és a kékfrankos „szerelemgyereke”, 1923-ben keresztezte dr. Fritz Zweigelt (igen, róla kapta nevét a zweigelt szőlő, amelyet a kékfrankosból és a Szent Lőrinc fajtákból szintén ő nemesített). Jagodics Attila úgy fogalmaz, a kékfrankosnál könnyedebb, bársonyosabb, jobban iható bor.

Magyarországon Kőszeg mellett Egerben, Villányban, Szekszárdon telepítették, cuvée készítéséhez is használják, szép és gazdag a színanyaga. Természetesen önállóan is nagyon jól megállja a helyét, a reduktív fajtája rozsdamentes acéltartályban készül, ez a gyümölcsösebb és a könnyedebb változat. A fahordó a kékfrankos-jegyeket hozza ki inkább a borból, karaktert ad neki. A blauburgernek jót tesz a tölgyfa és az érés, öt-hat év után viszont leszállóágba kerül, nem lehet olyan hosszú ideig eltartani, mint egy cabernet-t, rövidebb az életciklusa. Viszont ha acéltartályba teszik a szüret után, a karácsonyi asztalon már lehet kínálni az ételek mellé.

 

Bővebben:

  • https://www.savariaforum.hu/rovat/blauburger-karakter-es-konnyedseg
  • https://www.karnevalsavaria.hu/hirek/savaria-karneval-legjobb-bora-2023.2410
  • https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2024/09/megvan-az-idei-nyertes-ez-lett-koszeg-varos-bora-fotok

Kékfrankos

A bor aminek kötelező a pincében lennie a soproni borvidéken. Neve körül mindenféle legendák keringenek, de a soproni régió zászlós borát nem lehet vitatni. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű. Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak. Jól termő fajta, szeptemberben szüretelhető és a leszedésével nem kell sietni. Éppen ezért is szeretjük annyira, mert megbízható hozamot és minőséget produkál. Száraz, telt, savhangsúlyos borról van szó. Korábbi szürettel Rozét készítünk bele, így a gyümölcsössége még intenzívebb.

Cabernet Sauvignon

A világ egyik legnépszerűbb kékszőlő fajtájáról van szó, amely Franciaországból származik, de az egész világon elterjedt.

Későn érő szőlőfajta, kiváló minőségű bor készíthető belőle. A vörösborok királyának is nevezik. Csersavakban gazdag, karakteres, zamatos bora van, amely kissé fanyar, egy picit a paprikára emlékeztető aromákkal rendelkezik. Erős karaktere miatt jól viseli a többéves hordós érlelést és a barrique-olást is.

Kékfrankos Rosé

A Kékfrankos vitatott eredetű kékszőlő fajta, valószínűleg Ausztria, Magyarország területéről származik.

Chardonnay

Legismertebb világfajta. Valószínűsíthetően Burgundiából származik, mára már a világ összes bortermelő vidékén jelen van.

Olaszrizling

Furmint

Irsai Olivér

Cuvée

Sauvignon Blanc

Édesapám Jagodics Tamás fiatalkori álmát váltotta valóra azzal, hogy a föld a szőlő és a borkészítés szeretete a munkája és élete része legyen. 1998-ban telepített 2 hektár szőlőt Kőszeg egyik legszebb részén a Borsmonostori dűlőben, majd ezt 2008-ban még 2 hektár követte. De mindez nem csak az ő, hanem az egész család része lett. A föld adottságai kitűnőek, kiváló minőségű borok készítéséhez szükséges szőlőnek ad otthont!
Minőségi, kézműves borokat készítünk nagy szakértelemmel, a szakma, a bor, a szőlő szeretetével!
Célunk, hogy az igényes borkedvelők számára zamatos, magas élvezeti értékű, nemes italokkal szolgáljunk és hogy az ősi magyar borkultúrát visszahozzuk a mai emberek hétköznapjaiba, és a Kőszegi bort ismét ‘Királyinak’ nevezhessék, és minél többen szerte az országban és az egész világon megismerhessék a Kőszegi bort.

Borkóstoló előre egyeztetett időpontban, kívánság szerint választható borokból és hozzá illő harapnivalókból.

Minimum létszám: 6 fő

Borász: Jagodics Attila
Telefonszám: + 36 20 240 8442
E-mail: jagodicspince@gmail.com
Honlap: www.jagodicspince.hu

Facebook

Térkép

Cikkek amik róluk (is) szólnak

Szövényi Ernő Vándordíjról

A bortermelőket, borosgazdákat évszázadok óta tartják össze a helyi közösségek szokásai és rítusai. A kapások fenyőággal jelzett és szabályozott házi borkimérései egyaránt...

Vas Vármegyei Borverseny eredmények

123 minta nevezett a versenyre, melyet a Szövényi Áron vezette 20 fős zsűri bírált. A bővítményben a...

XIII. Kőszeghegyaljai Nyitott Pince Napok – 2021. augusztus 20-21-22.

Ismét kinyitnak a pincék a szőlőhegyen augusztus 20-21 +22 (pótnap). Jócskán tudnak a helyi borászok minden évben újat mutatni. Péntek – Szombat...

A szőlőhegyeken most van itt az ideje az egyik legfontosabb munkának

A borospincékben lassan elfogy a tennivaló, a szőlőhegyeken azonban most van itt az ideje az egyik legfontosabb munkának. A metszés a termés...

Jagodics Attila – Kőszegi Bor Személyesen 2020

Jagodics Attila, kőszegi borász mesél a kedvenc boráról. Megtudhatjuk milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy borásznak a sikeres munkához. Tiszteleg édesapja öröksége előtt,...

A hagyomány ne szakadjon meg

„A fő cél az volt, hogy emlékezzünk meg a kőszegi boros és fúvószenei hagyományokról, miközben minimálisra csökkentjük az egészségügyi kockázatokat” – mondta...